Хоол боловсруулах эрхтний эмгэг судлаач эмч Б.Пүрэвсүрэн
1. Хоол хүнсээ зөв зохицуулах нь хамгийн сайн эмчилгээ Өдөрт 3–5 удаа бага багаар тогтмол хооллоорой. Хэт их тослог, шарсан, халуун ногоотой хоолыг хязгаарлах. Өлсөх, хоолоо алгасах нь ходоод өвчлөх үндсэн шалтгаан болдог.
2. Ус уух дадал хоол боловсруулахад нэн хэрэгтэй Өдөрт дунджаар 1.5–2 литр бүлээн ус уух. Хоол идмэгц их ус уух нь ходоодны хүчил шингэлдэг тул хоолноос 30 минутын зайтай уух.
3. Ходоод, дотор муухайрах, түлж өвдөх бол анхаарах дохио Хүчтэй, давтамжтай түлэх, загатнах, эвгүй оргих нь рефлюксийн шинж. Дайвар эм уугаад зүгээр болдог ч байдал давтагдвал эмчид үзүүлэх. Орой хооллоод шууд хэвтэхгүй, орой хоолыг хөнгөн идэх.
4. Гэдэс дүүрэх, өтгөн хатах бол зөв хооллолт + ус + хөдөлгөөн Өдөр бүр шинэ ногоо, жимс, овъёос, хивэг нэмээрэй. Кофе, хийжүүлсэн ундаа, чихэрлэг зүйл ихсэхэд гэдэс хямардаг. Өдөрт 20–30 минут алхах нь гэдэсний хөдөлгөөнийг идэвхжүүлнэ.
5. Архины хэрэглээг бууруулах нь элэг, ходоодонд хамгийн том хамгаалалт Өдөр тутмын архи – элэгний өөхжилт, ходоод үрэвслийн гол шалтгаан. Хоолны өмнө архи уух нь ходоодыг шууд цочроодог.
6. Элэг хамгаалах бодисыг дур мэдэн хэрэглэхээс зайлсхий Бүх “элэгний витамин” гэдэг нь элэгний өвчнийг эмчлэхгүй. Эмийн сангийн дурын эм элгийг эсрэгээрээ гэмтээдэг тохиолдол бий.
7. Гэдэсний халдвар, хордлогоос сэргийлэх Муудсан, тодорхойгүй гаралтай хүнснээс татгалз. Гараа тогтмол угааж, ялангуяа махан бүтээгдэхүүнтэй харьцсаны дараа. Хүүхдэд гудамжны хоол өгөхөөс болгоомжлох.
8. Дараах үед мэргэжлийн эмчид үзүүлэх шаардлагатай Хэвлийн хүчтэй өвдөлт Байнга гашуун хүрэх Хар өтгөн, цустай өтгөн Хоолны дуршил буурах, турах Давтамжтай бөөлжих, шарлах Эдгээр нь сэрэмжлүүлэг тул хугацаа алдалгүй эмчид хандаарай.
9. Урьдчилан сэргийлэх шинжилгээг тогтмол хийлгээрэй Элэгний үйл ажиллагаа Хеликобактерийн шинжилгээ Ходоод, бүдүүн гэдэсний дуран Элэгний хэт авиан Өвчнийг эрт илрүүлэх нь эмчлэх боломжийг хамгийн өндөр болгодог.